Work and Travel 2019 s-a încheiat, iar studenții încep să se întoarcă în România. În cazul în care te numeri printre aceștia, poți începe să te pregătești de noul sezon de recuperare a taxelor. O să ai nevoie de ultimul paycheck de la fiecare angajator, iar din ianuarie, după încheierea anului fiscal, poți incepe să faci rost de formularul W-2* de la fiecare angajator.

*De reținut! Fomularul W-2 este un document emis de către angajator în care apar toate veniturile tale, precum și informații personale (Nume, adresă, SSN). Acesta se trimite către angajator și către IRS, și este important să îi amintești angajatorului tău că ai nevoie de acest formular. De obicei fiscul american va avea nevoie de acest document pentru a îți emite taxele.

Fiecare student care a plecat cu programul J-1 în SUA și a muncit pe perioada verii, este obligat să depună declarațiile fiscale. Important de reținut este că depunerea acestora e obligatorie, însă nu presupune 100% acest proces și primirea de bani. În urma calculelor rezultă dacă ești pe plus (și ai de primit bani de la fiscul american) sau ești pe minus (și ai de plată către fiscul american).

Important! În acest moment nu există un software online făcut pentru non-rezidenți, adică studenții români plecați cu Work and Travel. Toate softurile prezente sunt făcute pentru rezidenții americani (din punct de vedere fiscal).