Sezonul Work and Travel 2019 s-a încheiat, iar participanții de anul acesta  încep pregătirea dosarului pentru recuperarea taxelor federale și statale reținute de către Autoritățile Fiscale ale Statelor Unite ale Americii. Pentru a demara procedura de creare a dosarului tău este recomandat să începi din timp, întrucât este un proces de durată. Mai jos sunt sintetizate principalele nelămuriri legate de noul sezon de taxe.

  •  Pot aplica doar cu ultimul paycheck? Este obligatoriu să aplic pentru taxele federale și statale? 

 Poți începe procesul de recuperare cu ultimul paycheck de la fiecare angajator (pe care l-ai avut pe perioada verii).  Fiecare student care a plecat cu viza J-1 în SUA și a muncit pe perioada verii, deține un SSN (Social Security Number). Astfel, informațiile cu privire la venituri rămân înregistrate în baza de date a Fiscului American, iar studentul este obligat să depună declarațiile fiscale, adică să aplice pentru recuperarea taxelor.

  •  Mi-au fost reținute taxe Medicare și Social Security de pe paycheck. Acestea se pot recupera?

 Taxele acestea se pot recupera, însă procesul durează mai mult și implică mai multe documente. În mod normal angajatorul nu ar trebui să ți le rețină, dar dacă ne vei trimite ultimul paycheck pentru estimare, putem să îți facem gratuit analiza, estimarea și să te indrumăm cu privire la pașii următori.

 ***Important! Dacă dorești o estimare Gratuită a taxelor tale, trimite-ne un e-mail la office@globalfriends.ro***

  •  Pot să am datorii în urma venitului înregistrat?

 Este recomandat să faci o simulare a veniturilor înregistrate de tine și a taxelor care ți-au fost reținute, deoarece pot apărea erori de calcul din partea angajatorilor (pe paycheck). După verificarea impozitului reținut, urmează calcularea taxelor pe care le poți recupera de la Fiscul American, în baza grilelor de impozitare special create pentru non-rezidenți.

  •  Care sunt consecințele încadrării greșite a rezidenței, realizată în scopul obținerii unei rambursări mai mari?

 Necompletarea corectă a declarațiilor fiscale pentru non-rezidenți și încadrarea greșită a acestora ca rezidenți pot atrage pe viitor penalizări și amenzi din partea Fiscului American. Depășirea plafonului de impozitare și recuperarea unor sume mai mari decât maximul legal pentru non-rezidenți pot atrage după sine obligația restituirii banilor obținuți de la Fiscul American, plus dobândă și penalități. 

  •  Sunt situații în care Fiscul American nu restituie banii? De asemenea, dacă am datorii către Fiscul American, unde le achit?

 Angajatorul îți reține taxe din venituri în baza SSN-ului, iar la sfârșit situația ta trebuie să fie pe zero la Fiscul American. Asta înseamnă că, în cazul în care ți-au fost reținute taxe în plus, vei obține un refund, iar în cazul în care nu au fost reținute suficiente taxe, ai de achitat către IRS diferența. Acest lucru se va vedea în urma estimării.  În cazul în care ai, datoriile se achită direct pe pagina Fiscului American și nu către agenție. Agenția te va îndruma spre toți pașii necesari. 

  •  Este corect, din punct de vedere fiscal, să aplic cu ajutorul softului online pentru rezidenți?

 Această variantă este potrivită exclusiv persoanelor care au rezidență fiscală în SUA. Studenții J-1 nu se încadrează în această categorie, ei fiind considerați non-rezidenți din punct de vedere fiscal.

 Formularul W-2 este folositor, însă nu este obligatoriu pentru începerea procesului de recuperare. Daca dorești informații suplimentare despre cum te poate ajuta formularul W-2, te invităm să ne contactezi pe e-mail, la office@globalfriends.ro.