Formularul W-2

Acest articol conține informații importante despre formularul W-2, pe care fiecare persoană care a muncit pe teritoriul SUA ar trebui să îl primească.  Angajatorii îl pot emite doar după încheierea anului fiscal, așa că studenții îl primesc începând cu luna ianuarie a anului următor celui lucrat. Formularul W-2 este util în recuperarea taxelor din SUA, însă nu este obligatoriu mereu pentru aplicare.

  • Ce este formularul W2?

 

Formularul W2 este documentul care reflectă situația fiscală reală a oricărei persoane ce a lucrat pe teritoriul Statelor Unite ale Americii. Este documentul pe care orice angajator are obligația să îl trimită fiecărui angajat pe care l-a avut dar, totodată, are obligația să îl trimită și către fiscul american (IRS) la sfârșitul anului fiscal. Formularul W2 reflectă totalitatea veniturilor obținute de un angajat, dar și totalitatea taxelor reținute acestuia. 

 

 

  • Este obligatoriu să am W2 pentru a putea recupera taxele? La ce trebuie să fiu atent când îl primesc?

 

Nu este obligatorie prezentarea formularului W2 pentru recuperarea taxelor, noi putem procesa aplicația și în baza ultimului paycheck. În cazul în care se dorește recuperarea taxelor în contul bancar deschis în SUA, atunci prezentarea formularului W2 este obligatorie. De asemenea, în cazul în care fiscul american decide verificarea dosarului mai în detaliu, prezentarea formularului W2 este obligatorie.

În momentul în care primesti formularul W-2, este foarte important să verifici informațiile din căsuțele A și E. Aici ar trebui să fie scrise SSN-ul și numele, așa că trebuie sa coincidă cu datele reale. SSN-ul scris greșit este printre cele mai întâlnite erori, iar în acest caz trebuie să îi ceri angajatorului un corrected W-2.

 

  • Când trebuie să primesc W2-ul?

 

Angajatorul este obligat în mod legal să trimită formularul W-2 către toți angajații cărora le-a plătit salarii sau orice altă formă de venit, începând cu 1 ianuarie a anului următor celui lucrat în SUA. Angajatorul trebuie sa trimită formularul W2 către fiecare angajat până la data de 31 ianuarie, în fiecare an, pentru ca angajatul să aibă timp suficient să depună cererea pentru recuperarea taxelor înainte de termenul limită, care este de obicei în data de 15 aprilie în majoritatea anilor.

 Pentru a fi sigur că obții formularul W-2, este important să îi trimiți un e-mail angajatorului și să îi ceri să ți-l trimită electronic, pe adresa ta de e-mail, deoarece prin poștă sunt șanse să dureze mai mult. Documentele referitoare la taxe se completează pentru anul fiscal precedent, de exemplu, dacă primești formularul W2 în ianuarie 2020, acesta reflectă situația ta fiscală pentru anul 2019.

 

 

  • Din ce este compus formularul W-2?

 

Fiecare formular W-2 are același format, indiferent de angajator. Acesta este divizat în două secțiuni, partea federală și partea statală. Aici se regăsesc informații despre angajator, cum ar fi numărul de identificare al acestuia (Employer’s Identification Number – EIN), dar în mare parte formularul W-2 cuprinde informații cu privire la veniturile realizate de angajat, din anul precedent. 

Pe lângă totalul veniturilor realizate de angajat în decursul anului fiscal, se mai adaugă și totalul taxelor reținute din fiecare paycheck al acestuia, separat pentru taxele federale, taxe social security sau alte taxe. 

 

Începe acum procesul de recuperare a taxelor și aplică pentru o estimare gratuită, dându-ne un e-mail la office@globalfriends.ro!