Rezident sau nerezident ?

Cum ne încadrăm pentru a ne calcula taxele corect

Formularul W-2 este documentul prin care orice persoană care a plătit impozit își poate recupera taxele. În cadrul studenților J1, se poate aplica și pe baza ultimului paycheck de la toti angajatatorii. Pentru a-și primi taxele înapoi, persoanele care au lucrat pe teritoriul SUA au de introdus date în anumite formulare standard ale IRS-ului sau ale altor agenții autorizate să calculeze impozitul pe venit sau alte taxe.

 ASTA

Pentru că pe teritoriul SUA lucrează atât rezidenți cât și nerezidenți, procesul de recuperare a taxelor este diferit pentru fiecare categorie în parte. Există două modalități prin care un angajat străin poate determina dacă este rezident sau nerezident.

 

Dacă angajatul are Green Card, atunci e rezident (aceștia pot fi la randul lor part time residents sau residents). Asta e prima modalitate și cea mai ușoara de a determina statutul. A doua modalitate se numește Testul Substantial Presence. Practic, pentru testul acesta respectiva persoană are de îndeplinit două condiții simultan:

  1. Să fie fizic prezentă pe teritoriul SUA cel puțin 31 de zile din anul curent.

  2. Să fie fizic prezentă 183 de zile pe parcursul unei perioade de 3 ani ce include anul curent și cei 2 ani imediat anteriori, în urmatorul fel:

  • Toate zilele în care a fost prezentă în anul curent plus

  • ⅓  din zilele în care a fost prezentă în primul an anterior anului curent

  • ⅙ din zilele în care a fost prezentă în al doilea an anterior anului curent.

Ca exemplu, să presupunem că o persoană a fost fizic prezentă în SUA 120 de zile în fiecare an, 2012, 2013 si 2014. Pentru a calcula și a aplica testul Substancial Presence, se numără cele 120 de zile din 2014, 40 de zile în 2013 (⅓ din 120) și 20 de zile în 2012 (⅙ din 120). Adunate rezultă 180 de zile, și cum este mai mic de 183, rezultă că nu îndeplinește condițiile pentru a fi considerat rezident în anul 2014. (linkul aici)

Cu toate acestea, studenții J-1 nu ar trebui să înceapă să își facă aceste calcule, deoarece ei sunt considerați din start exempt individuals conform IRS (aici). Astfel nu toate zilele pe care o persoană le petrece fizic în SUA se pun la calcul. Studenții cu viza J-1 sunt considerați Exempt individuals pentru 5 ani consecutivi, astfel încât dacă un student a fost plecat de 4 ori consecutiv, ultimul an fiind 2016, nu i se va pune la calcul niciun an.

De ce este importantă rezidența în aplicarea pentru recuperarea taxelor?

 Există diferențe între rezidenți și nerezidenți și în privința actelor pe care le au de completat. Studenții J-1 sunt considerați Non Resident Aliens (detalii aici) pentru că nu pot trece de niciunul din cele 2 teste de confirmare a rezidenței.

Non Resident Aliens trebuie sa raporteze veniturile pe care le obțin în SUA, pe când rezidenții au de raportat veniturile pe care le obțin global.

Durata procesului și trimiterea formularelor

Spre deosebire de rezidenți care pot aplica ușor pentru recuperarea taxelor cu ajutorul softurilor gratuite disponibile online, Non Residents Aliens (studenții J-1 spre exemplu) trebuie să trimită aplicațiile de recuperare a taxelor prin poștă către IRS. Nu doar modalitatea de transmitere a aplicației este diferită ci și conținutul acesteia, formularele de aplicare folosite fiind diferite.

În cazul rezidenților, dacă se transmite aplicația electronic, recuperarea taxelor durează până în 21 zile, pe când la nerezidenți procesul poate dura până la 6 luni. Fiscul nu poate garanta pentru Non Residents Aliens o durata exactă la care aceștia își primesc taxele înapoi. Software-urile sau agențiile de pe piata care promit recuperarea taxelor sub 21 de zile sunt construite pentru rezidenții SUA, deoarece numai aceștia își pot primi taxele în acest interval scurt și pot aplica electronic pentru ele.

 

Procesul de recuperare a taxelor este într-adevar complex și depinde foarte mult de încadrarea la rezidenți/nerezidenți. Testul Substantial Presence este cel mai precis și depinde foarte mult de tipul de viză al persoanei în cauză. Nu oricine care tranzitează sau lucrează pe teritoriul SUA este considerat rezident sau part time rezident. Pentru studenții veniți cu J1, șederea lor în termenii impuși de viză nu se pune la calcul pentru a determina statutul de rezident/ nerezident. Statutul lor va fi cel de Non Resident Alien.