Formularul W-4

 

Cum sa completezi documentele date de angajator atunci cand incepi munca in SUA ca student J-1 (formularul W-4) 

Orice student care munceste pe timpul verii cu viza J-1 in SUA are de platit si taxe catre statul american, iar acestea sunt taxele federale, statale si uneori locale (depinzand de oras). Pentru ca angajatorul sa isi dea seama ce suma din salariu sa fie retrasa, fiecare angajat are de completat formularul W-4 in momentul angajarii.

 

Unde apar taxele retinute de catre angajator?

 

In functie de cum e completat W-4, angajatorul va retine o anumita suma din valoarea fiecarui paycheck emis catre angajat. Sumele retrase vor fi prezente pe fiecare fluturas de salariu sub denumirea Withholdings sau Deductions, pentru fluturasul de salariu actual (This period) si pentru toata perioada (din momentul angajarii pana in prezent: YTD, year to date).

 

Taxele locale si statale depind de la stat la stat, astfel ca aceluiasi salariu in doua state diferite ii pot fi retrase taxe diferite. De asemenea, studentii J-1 platesc doar impozit pe venit, nu si taxe FICA (federal insurance contribution act, folosite pentru a plati pensii si alte asigurari), FUTA (federal unemployment tax act), S.S. (Social Security). De recomandat este verificarea fluturasului de salariu pentru a nu fi luate si aceste taxe. In cazul in care angajatorul retine si aceste taxe, trebuie ca studentul sa il notifice pentru ca situatia sa fie corectata.

Completarea formularului W-4

Instructiunile prezente pe formularul W-4 sunt facute pentru rezidenti, insa ca studenti J-1 trebuie urmarite doar urmatoarele aspecte:

 

-Linia 1: Numele complet si adresa de resedinta;

-Linia 2: SSN sau social security number;

-Linia 3: status Single indiferent de starea civila a studentului;

-Linia 5: se va scrie ‘1’;

-Linia 6: se va scrie NRA pe linia punctata (non-resident alien);

-Linia 7: va ramane necompletata. ( A nu se scrie Exempt, pentru ca studentii J-1 nu sunt scutiti de la plata taxelor )

Nota: Daca doresti sa refaci formularul W-4, ii poti cere angajatorului inca un exemplar, sau il poti descarca de la acest link.