Totul despre Formularul W-2

 

 

Formularul W-2 îți arată câte taxe au fost reținute din paycheckul tău pentru anul în care ai lucrat și este folosit pentru recuperarea taxelor.

 

Fiscul american (IRS) cere angajatorilor să înregistreze toate informațiile legate de salariu în acest formular numit W-2.

 

Ca angajat, formularul W-2 este foarte important pentru recuperarea taxelor. IRS-ul îi cere angajatorului să îl trimită către toți angajații nu mai târziu de 31 Ianuarie, dupa închiderea anului fiscal la 31 Decembrie.

Nu numai participanții Work and Travel au nevoie de W-2. În fiecare an în luna ianuarie, toate căsuțele poștale din SUA primesc aceste formulare, care sunt transmise ulterior companiilor care se ocupă cu recuperarea lor. De cele mai multe ori, angajatorii știu din start ce trebuie sa completeze, însă nu au o idee clară despre semnificația tuturor elementelor de pe un formular W-2.

 

Fiecare angajator care platește minim 600$ pentru un angajat este obligat să emită un formular W2, iar dacă s-au luat și taxe din salariu (inclusiv cele pentru Social Security sau Medicare), angajatorul este obligat să emită acest formular indiferent de câștigurile angajatului. Angajatorul are nevoie de minim 3 copii dupa W2, dar în general acesta pregatește până la 6 copii ale acestui formular pentru fiecare angajat pe care îl are. Aceste copii sunt trimise IRS-ului, administrațiilor statului sau angajatului.

 

Când primesti W2-ul, este foarte important să verifici datele, iar în cazul în care este trecut ceva greșit, contactează-ți angajatorul pentru a-ți trimite un W2 nou.  

Partea stângă are în principal date despre angajat, iar partea dreaptă are informații legate de taxe și coduri.

Partea de jos a formularului conține informații despre taxele din respectivul stat.

 - Căsuța (a) are scris SSN-ul angajatului.

- Căsuța (b) este codul de înregistrare al angajatorului, asemănător cu SSN, dar pentru firme. 

- Căsuța (c) este locul în care angajatorul tău trece adresa sediului social al companiei, care de multe ori poate să nu coincida cu locul în care ai muncit tu, deci nu este un motiv de îngrijorare. 

- Căsuța (d) este un numar propriu al angajatorului tău, specific departamentului firmei care se ocupă cu salariile. Sunt și angajatori care nu au acest număr, așa că poți găsi această casuță și lăsată goală.

- Căsuțele (e) și (f) sunt cele în care sunt trecute detalii despre tine. Căsuța (e) este pentru numele tău, exact așa cum apare pe SSN, iar căsuța (f) este pentru adresa pe care ai declarat-o când te-ai angajat.


Partea dreaptă a formularului conține informații legate de salariu, taxe și alte compensări.

 - Căsuța 1 (Wages, Tips, Other Compensations) indică totalul veniturilor taxabile și este căsuța care te interesează cel mai mult ca student Work&Travel. 

- Căsuța 2 este de asemenea de interes pentru tine, deoarece îți va arăta totalul taxelor federale pe care le ai de recuperat. În general taxele federale pot fi recuperate până la 100%, depinzând și de venitul tău. 

- Celelate căsuțe (de la căsuța 3 până la căsuța 8) îți arată taxele luate pentu SSN și Medicare, dar în general angajatorii nu deduc aceste taxe pentru studenții Work&Travel. 

- Căsuța 9 o să fie intotdeauna lăsată goală, deoarece este inactivă de câțiva ani însă incă nu a fost scoasă din formular de administrația din SUA. 

- Căsuțele 10, 11, 12 și 13 sunt cu informații legate de diverse taxe reținute pentru asigurările de sănătate, beneficii, programe de asistență socială iar în cazul studenților Work&Travel, aceste căsuțe vor fi goale. 

- Căsuța 17 este de asemenea foarte importantă deoarece aici o să vezi totalul taxelor statale care ți-au fost colectate.