Modificări importante

Anul 2017 vine cu schimbari importante pentru studentii care merg cu programul Work&Travel in SUA. Aceste schimbari sunt legate de costul pasaportului, mutarea centrului de eliberare pasapoarte in Plaza Romania precum si eliminarea foii matricole din documentele necesare pentru interviul J1 la ambasada SUA.

În conformitate cu Legea 1/2017, peste 100 de taxe au fost eliminate de către Ministerul de Interne. Potrivit unui articol publicat în Monitorul Oficial, taxele pentru eliberarea pașaportului și numeroase taxe pentru eliberarea unor documente civile vor fi eliminate.

pasaport 605xAstfel se vor scădea din costul pașaportului taxa pentru serviciul public prestat (22 lei) precum un tarif suplimentar pentru eliberarea pașaportului simplu temporar (100 lei).

Eliminarea acestor taxe va ajuta studenții care pleaca cu work and travel, costul unui pașaport simplu electronic cu valabilitate pe 5 ani scăzând de la 280 de lei la 258 de lei.

 O altă taxă care a fost scoasă începând cu anul acesta de pe lista Ministerului de Interne este taxa pentru eliberarea certificatelor de cazier judiciar, în valoare de 10 lei. 

De asemenea, Ministrul Afacerilor Interne a declarat că serviciul de paşapoarte din Pipera va fi mutat în centrul comercial Plaza România până cel târziu pe 30 ianuarie 2017. În prezent, centrul de eliberare pașapoarte este în aceeași clădire cu cel pentru înmatriculări şi permise de conducere, iar acest lucru îngreuna buna funcționare a serviciilor. Mutarea Directiei de Pașapoarte în complexul comercial va implica doar costuri de amenajare și infrastructură, deoarece spațiul este oferit pe baza unui contract de folosință gratuită.

O alta noutate adusa studentilor care merg cu work&travel vine din partea Ambasadei SUA in Romania. Incepand cu acest an studentii nu mai sunt nevoiti sa prezinte foaia matricola la interviul pentru obtinerea vizei J1, ci doar o adeverinta semnata de facultate care sa ateste ca sunt eligibili pentru program.

Reducerea costurilor pentru pasaport, mutarea intr-o pozitie mai facila a centrului de eliberare, precum si eliminarea necesitatii prezentarii foii matricole pentru interviu sunt astfel noile masuri adoptate de minister. Toate aceste schimbari implementate la inceputul anul 2017 o sa faca mai usor procesul inscrierii si obtinerii vizei pentru a ajunge in America.