J-1 nu se anuleaza pentru 2018

           Potrivit Alliance for International Exchange, Senatul American a aprobat alocarea de 634 milioane de dolari pentru Schimburi Culturale si Educationale pentru anul fiscal 2018, suma fiind egala cu cea alocata anul trecut si cu mult peste suma ceruta initial de Administratia Trump, de doar 285 milioane de dolari.

images.png

Astfel, programele incluse in viza de tip J-1 nu se vor stopa, cel putin pentru urmatorul an fiscal. In acelasi timp Senatul a votat pentru transparenta totala in ceea ce priveste acest program, astfel incat orice modificare asupra J1 Exchange Visitor Program o sa fie facuta publica si va fi dezbatuta de acum incolo.

Programul J1 Exchange Visitor Program include Summer Work and Travel, Intern, Au Pair, Camp Conselour sau Trainee si are o traditie indelungata, primele vize dandu-se incepand cu anul 1961. Anual se estimeaza ca studentii care vin cu J-1 contribuie cu peste 500 de milioane de dolari la economia SUA, potrivit unui studiu efectuat de EurekaFacts, link aici. Potrivit aceleiasi cercetari, programul Work and Travel acopera zonele in care este nevoie de forta de munca, nefiind o competitie intre americani si studentii J-1. 

nea.jpg

 

Deschiderea sezonului de taxe 2018

 Banner sus.png

IRS (Internal Revenue Services sau Fiscul American) a anuntat oficial data de incepere a noului sezon de taxe ca fiind 29 Ianuarie 2018. Sunt asteptate peste 155 de milioane de aplicatii doar de la cetatenii americani.

Deadline-ul anul acesta este stabilit pe 17 Aprilie 2018, iar dupa aceasta data toti cei care au datorii vor avea aplicate penalizari din partea administratiei fiscale americane.

Desi sezonul se deschide oficial pe 29 ianuarie 2018, Global Friends poate primi, procesa si trimite dosarele inainte. Poti cere o estimare aici pentru taxele tale sau direct pe adresa de e-mail office@globalfriends.ro, trimitand ultimul paycheck sau formularul W-2 de la fiecare angajator pe care l-ai avut in S.U.A.

In cazul in care doresti sa ne vizitezi pagina de facebook, te invitam aici. Taxa de procesare a dosarului este de 90$ indiferent de taxele pe care le ai de recuperat. Mizam pe transparenta asadar nu se percep alte comisioane ascunse, iar in maxim 4 saptamani de la inregistrarea dosarului de catre Fiscul American vei putea vizualiza statusul taxelor federale direct pe situl IRS-ului.

 

Sigla.png 

Românii, verificaţi de Fiscul american

 

 

 

Conform sitului de știri DIGI 24, un nou acord încheiat între România și Statele Unite ale Americii presupune ca de acum încolo Fiscul american (IRS) să primească date strânse de Fiscul Român și băncile din România.

Implicații pentru studenții care au lucrat în SUA cu Work and Travel:

Ori de câte ori un student va dori să deschidă un cont sau să își reînnoiască un card vechi la o banca din România, va trebui să raspundă la întrebări legate de veniturile obținute acolo. Răspunsurile vor fi verificate de către cei din administrația fiscului american, iar datele cerute vor fi referitoare la SSN, plăti efectuate, adrese și numere de telefon. Cei care nu doresc să coopereze riscă rezilierea contractelor cu băncile.

 Andra Cașu, specialist fiscal, declară: „Pe 30 septembrie 2016, ANAF-ul va trebui să raporteze, deci autorităţile româneşti să raporteze către autoritatea din SUA, pe 15 mai va trebui ca instituţiile financiare româneşti să raporteze către ANAF. Deci nu toată lumea va trebui să facă această raportare, ci doar clienţii băncilor care obţin venituri raportabile în SUA”.

Prin aceste măsuri se vrea reducerea evaziunii fiscale și controlul veniturilor obținute în alte țări iar aceste măsuri vizează toți cetățenii care au obținut venituri în SUA.

Sursa: http://www.digi24.ro/stiri/economie/romanii-verificati-de-fiscul-american-481216 

Modificări importante

Anul 2017 vine cu schimbari importante pentru studentii care merg cu programul Work&Travel in SUA. Aceste schimbari sunt legate de costul pasaportului, mutarea centrului de eliberare pasapoarte in Plaza Romania precum si eliminarea foii matricole din documentele necesare pentru interviul J1 la ambasada SUA.

În conformitate cu Legea 1/2017, peste 100 de taxe au fost eliminate de către Ministerul de Interne. Potrivit unui articol publicat în Monitorul Oficial, taxele pentru eliberarea pașaportului și numeroase taxe pentru eliberarea unor documente civile vor fi eliminate.

pasaport 605xAstfel se vor scădea din costul pașaportului taxa pentru serviciul public prestat (22 lei) precum un tarif suplimentar pentru eliberarea pașaportului simplu temporar (100 lei).

Eliminarea acestor taxe va ajuta studenții care pleaca cu work and travel, costul unui pașaport simplu electronic cu valabilitate pe 5 ani scăzând de la 280 de lei la 258 de lei.

 O altă taxă care a fost scoasă începând cu anul acesta de pe lista Ministerului de Interne este taxa pentru eliberarea certificatelor de cazier judiciar, în valoare de 10 lei. 

De asemenea, Ministrul Afacerilor Interne a declarat că serviciul de paşapoarte din Pipera va fi mutat în centrul comercial Plaza România până cel târziu pe 30 ianuarie 2017. În prezent, centrul de eliberare pașapoarte este în aceeași clădire cu cel pentru înmatriculări şi permise de conducere, iar acest lucru îngreuna buna funcționare a serviciilor. Mutarea Directiei de Pașapoarte în complexul comercial va implica doar costuri de amenajare și infrastructură, deoarece spațiul este oferit pe baza unui contract de folosință gratuită.

O alta noutate adusa studentilor care merg cu work&travel vine din partea Ambasadei SUA in Romania. Incepand cu acest an studentii nu mai sunt nevoiti sa prezinte foaia matricola la interviul pentru obtinerea vizei J1, ci doar o adeverinta semnata de facultate care sa ateste ca sunt eligibili pentru program.

Reducerea costurilor pentru pasaport, mutarea intr-o pozitie mai facila a centrului de eliberare, precum si eliminarea necesitatii prezentarii foii matricole pentru interviu sunt astfel noile masuri adoptate de minister. Toate aceste schimbari implementate la inceputul anul 2017 o sa faca mai usor procesul inscrierii si obtinerii vizei pentru a ajunge in America.